Jak wybrać ekspres do kawy?
Nie wszyscy mają świadomość, że wykorzystanie ekspresu do kawy należy do zdecydowanie najprostszych sposobów na przyrządzenie filiżanki tego niezwykłego napoju. Koniecznie trzeba podkreślić, że każdy człowiek ma zupełnie inne preferencje i kubki smakowe. Oczywiście producenci doskonale zdają sobie z tego sprawę dlatego regularnie wychodzą ze swoją ofertą naprzeciw rosnącym oczekiwaniom klientów. Wyjątkiem nie będzie także przygotowanie kawy, część osób preferuje kawę parzoną tradycyjnie, z kolei inni są zakochani w cappuccino.
Osoby, które chciałyby dokonać zakupu ekspresu do kawy muszą przede wszystkim przed podjęciem ostatecznej decyzji odpowiedzieć sobie na kilka istotnych pytań. Warto zastanowić się jaka kawa będzie przygotowywana, jakim sposobem, a także jaka kwota jest przeznaczona na zakup tego produktu. Oczywiście obecnie na rynku dostępna jest bardzo duża liczba różnego rodzaju ekspresów do kawy, różnią się one między sobą głównie sposobem przygotowywania kawy.
Ekspresy przelewowe
Smak kawy przygotowywanej ekspresem przelewowym jest bardzo podobny do kawy po turecku, czyli kawy mielonej, która jest zalewana wrzątkiem. Dzięki zastosowanemu filtrowi, użytkownik nie będzie miał jednak żadnych problemów z fusami. Warto wiedzieć, w jaki sposób zbudowany jest ekspres przelewowy. Wyposażony jest on bowiem w zbiornik na wodę, filtr, pojemnik na kawę, dzbanek, a także płytę grzewczą.
Ekspresy przelewowe są również bardzo proste w obsłudze. Wystarczy bowiem wsypać właściwą ilość kawy mielonej do danego pojemnika z filtrem, a następnie wcisnąć odpowiedni przycisk. Ekspres zalewa ją bowiem dozowanym wrzątkiem, a później będzie przesądzała do dzbanka znajdującego się na dole. Nie wszyscy mają świadomość, że w ten prosty sposób kawa będzie zawierała zdecydowanie więcej kofeiny w porównaniu do wykorzystania ekspresu ciśnieniowego.
Jakie możemy wyróżnić zalety tego rodzaju ekspresów. Produkt charakteryzuje się przede wszystkim stosunkowo niską ceną. Urządzenie ponadto jest tanie w użytkowaniu. Z kolei płyta grzewcza umiejscowiona pod dzbankiem cechuje się bardzo długim utrzymywaniem wysokiej temperatury zaparzonej kawy. Warto również wiedzieć, że możliwe jest jednorazowe przygotowanie zdecydowanie większej porcji kawy.
Jakie wady posiada omawiany produkt? Urządzenie jest na kawę mieloną, dlatego konieczne jest również posiadanie młynka. Trzeba również podkreślić, że cały proces przyrządzania kawy jest bardzo pracochłonny i długi. Może bowiem trwać od 10 do nawet 15 minut. Ekspres przelewowy nie jest dobrym rozwiązaniem do przyrządzania mniejszych ilości napoju. Produkt cechuje się także mniejszymi możliwościami jeżeli chodzi o przygotowanie kawy. Nie ma funkcji przyrządzania kawy z mlekiem. Ponadto nie wszystkie ekspresy przelewowe wyposażone są w funkcję regulacji mocy kawy. Warto także zdawać sobie sprawę, że kawa przyrządzana za pomocą tego urządzenia nie tylko będzie zawierała toksyny, ale również bardzo dużą zawartość kofeiny.
Kawiarki
Jest to zdecydowanie najprostsza forma jeżeli chodzi o przygotowywanie kawy pod ciśnieniem. Urządzenie znane jest również jako mokka lub kafeterka. Jest to niskociśnieniowy ekspres do kawy służący do przygotowywania tradycyjnej włoskiej kawy. Kawa z kawiarki będzie charakteryzowała się bardo aromatycznym i mocnym smakiem, a także brakiem pianki, która jak wiadomo cechuje espresso.
Urządzenie składa się z dzbanka, który jest umiejscowiony w środku sitka na kawę, a także dolnego pojemnika na wodę. Warto również mieć świadomość, że produkt przeważnie wykonywany jest z aluminium lub stali. Obecnie dostępne są również modele wyposażone w stalowy spód i porcelanowy dzbanek na napar kawowy.
Należy również zdawać sobie sprawę, że przygotowywanie kawy będzie polegało na wlaniu określonej przez użytkownika wody do dolnego pojemnika, a następnie wsypaniu mielonej kawy do sitka. Ponadto po bardzo dokładnym złożeniu wszystkich trzech części urządzenie warto postawić na kuchence w celu zagotowania wody. Z kolei ciśnienie, które zostanie wytworzone przez parę wodną sprawi, że woda zostanie przetoczona do góry przez kawę. Warto także mieć świadomość, że tworzący się w urządzeniu napar będzie zbierany w górnym zbiorniku. Należy również wiedzieć, że z produktu możliwe jest przygotowanie od jednej do nawet sześciu filiżanek kawy.
Z kolei zaparzenie kawy omawianą metodą będzie trwało od 5 do 15 minut. Wszystko uzależnione będzie od wielkości urządzenia. Rekomendowane jest ustawienie produktu na niewielkim ogniu. Osoby będące w posiadaniu kuchenki indukcyjnej powinny zaopatrzyć się w urządzenie, które będzie do niej specjalnie przygotowane. Obecnie na rynku dostępne są również elektryczne kawiarki posiadające bazę grzejącą. Urządzenia ponadto coraz częściej wyposażane są w funkcję timera umożliwiającą na zaprogramowanie kawiarki w taki sposób, by możliwe było przygotowania kawy na wybraną godzinę. Wadą kawiarki będzie niestety czasochłonne i pracochłonne przygotowywanie tego fantastycznego napoju. Z kolei zaletą będzie nie tylko niska cena, ale również praktycznie brak kosztów konserwacji.